Parohia Podu Cheii
Biserica parohiala din satul Podu Cheii, cu hramul Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, a fost infiintata in anul 2005.
un serviciu oferit de CREŞTIN ORTODOX WEBSITE
[Intra in cont]

Categorii


 Parohia Podu Cheii - Biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir 

Satul Podu Cheii, alaturi de Brebu Megiesesc, Brebu Manastirei si Pietriceaua, este unul din cele 4 sate care alcatuiesc comuna Brebu (localitatea Brebu este situata la circa 7 km de Municipiul Campina, Judetul Prahova).

Satul, a capatat numele Podul-Cheii dupa podisul ("podul") pe care se gaseste si care este asezat in "V-ul" format de raul Doftana si garla Valea Rea. Podisul a capatat aceasta denumire dupa Cheile Brebului care se gasesc la N-V de podis, chei sapate de apele Doftanei in stanca ce leaga acest podis de culmea de vizavi, o ramura din culmea Baiului, care se numeste Garbova.

Parohia Podu Cheii

Prima atestare istorica a satului Podu Cheii, ca mosie, este de pe vremea lui Mihai Viteazul, in cartea de judecata data de acesta la 20 august 1596 prin care intareste ca propietari in Brebu pe popa Fratean si fiul sau Baico, in care se spune " si iar a cumparat Baico, din toata partea lui Oancea, de la Podul-Cheii oricat se va alege ... ".

Satul Podu Cheii a fost remarcat de domnitorul Matei Basarab pe la anul 1642, intr-o calatorie peste aceste meleaguri.

Parohia Podu Cheii

O legenda spune ca Matei Basarab mergand la o vanatoare deasupra Brebului, pe Carabana in "punctul la Izvor", fiind atras de frumusetea locurilor, dar mai ales de pozitia strategica, alege zona pentru constructia cetatii manastiresti. Astfel, domnitorul cumpara mosia Podu Cheii de la mosnenii brebeni cu intentia de a construi pe partea de Sud cetatea pentru ca era mai aproape de drumul spre trecere in Transilvania. Dar o sihastra si o inteleapta baba, pe numele ei Voichita, i-a iesit inainte si i-a spus: "Boierule nu zidi nimic in aceste locuri ca are sa vie o vreme cand aceasta mica apa are sa-si schimbe cursul si are sa vie greu celor din Siliste sa vie duminica la biserica in Podu Cheii." Ca a fost sau nu asa, din cat ne este cunoscut, in vechime platoul brebean nu a fost fragmentat dar acum a ajuns prin alunecari de teren si eroziuni sa aiba aceasta vale care initial a fost, aproape de neluat in seama, o mica valcea. 

Din anumite marturii nescrise ajunse pana in zilele noastre din batrani, se spune ca pe la 1864 satul numara doar 9 familii, cu toate ca au fost improprietariti 14 locuitori. Conform Arhivei de Stat Ploiesti (Tabele de improprietarire din 1864 a se vedea Doc 11 si 7 si marele dictionar geografic al Romaniei editat 1989, vol I litera B si P), la 1898 satul Podu Cheii avea 110 locuitori.

Parohia Podu Cheii

In acest sat, la initiativa si staruinta domnului Comanita Dumitru dar si cu ajutorul unor harnici gospodari din localitate, a prins contur in acesti ultimi ani Biserica inchinata Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir al carui hram este sarbatorit, in fiecare an, la data de 26 octombrie.

In ziua de 2 iunie 2005 cu binecuvantarea Prea Fericitului vrednic de pomenire Patriarh Teoctist, Prea Sfintitul Parinte Ambrozie Sinaitul inconjurat de un ales sobor de preoti si diaconi a sfintit locul viitoarei biserici. Lucrarile de constructie au debutat la data de 4 iunie 2005, cand a fost pusa piatra de temelie a acestui lacas de cult, lucrari care au fost sustinute de mesterii din sat. Sfintirea cu Aghiazma Mare a Bisericii a avut loc la data de 23 decembrie 2006, de catre Prea Cucernicul Parinte Protoiereu Costica Dumitru.

Parohia Podu Cheii

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, prin efortul si tenacitatea preotului paroh, prin dragostea si dorinta credinciosilor de a-si vedea visul implinit, biserica se inalta an de an, prin contributia pensionarilor, a vaduvelor, a somerilor si a altor oameni cu inima mare. 

Suportul lor moral este impresionant, iar jertfa lor o pilda de devotament si de iubire nemarginita fata de Biserica Domnului si fata de credinta ortodoxa.

Parohia Podu Cheii

Numerosi sunt aceia care, vin la usa paraclisului de lemn pentru a ajuta financiar si pentru a deveni ctitori ai bisericii cu hramul Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir.